Belastingdienst stelt kader vast voor beoordeling arbeidsrelaties per 2025

receipts 4542292 1280

Belastingdienst stelt kader vast voor beoordeling arbeidsrelaties per 2025

Sinds 2016 gelden er een handhavingsregels onder de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Deze handhavingsregels worden per 1 januari 2025 opgeheven. Ter voorbereiding hierop heeft de Belastingdienst het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd.

Hierin biedt de Belastingdienst duidelijkheid over de beoordeling van arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, mede in het licht van de Hoge Raad-uitspraak in de Deliveroo-zaak. Dit kader wordt vanaf 1 januari 2025 de basis voor handhaving op schijnzelfstandigheid, en correctieverplichtingen, naheffingen en boetes kunnen met terugwerkende kracht weer worden opgelegd.

Handhavingsregels

Op 6 september 2024 verscheen een kamerbrief waarin het kabinet verklaart de arbeidsmarkt te willen versterken en het werken als zelfstandige toekomstbestendig te maken, onder andere door de handhavingsregels op te heffen. De Belastingdienst zal actiever handhaven op schijnzelfstandigheid, hoewel de toetsingscriteria niet strenger worden en een holistische benadering blijft gelden.

Modelovereenkomsten

Daarnaast worden de modelovereenkomsten per 1 januari 2025 uitgefaseerd. Het kabinet meent dat deze overeenkomsten tot ‘schijnzekerheid’ kunnen leiden, omdat schijnzelfstandigheid pas achteraf beoordeeld kan worden op basis van de feitelijke omstandigheden. NSC heeft op 25 september 2024 een motie ingediend voor ondersteuning van de beoordeling van arbeidsrelaties via vooroverleg, welke ook is aangenomen.

Naheffingen, correctieverplichtingen en boetes

Bij controles kan de Belastingdienst naheffingen opleggen voor schijnzelfstandigheid, met terugwerkende kracht tot maximaal vijf jaar. De Belastingdienst kan met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025. Een overgangsperiode van één jaar geldt waarin geen vergrijpboetes worden uitgedeeld als wordt aangetoond dat acties tegen schijnzelfstandigheid zijn ondernomen. Verzuimboetes blijven wel mogelijk.

Wat betekent dit voor uw onderneming?

Wij adviseren werkgevers om contracten met opdrachtnemers (zzp’ers) na te gaan en te controleren op mogelijke risico’s. Het besliskader van de Belastingdienst kan hierbij helpen. Heeft u vragen of twijfels over mogelijke schijnzelfstandigheid binnen uw organisatie? Onze arbeidsrechtadvocaten staan klaar om u te helpen.

Yvonne Sørensen
sorensen@sorensenadvocaten.nl