25 okt Verpleegtehuis ontslaat klokkenluider: onterecht ontslag aan de kaak gesteld
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 10 oktober 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:3166.
Een werknemer die in een verpleegtehuis in Sittard werkte als verzorgende is onterecht op staande voet ontslagen. In tegenstelling tot de rechtbank Limburg oordeelde het hof dat werknemer wél een klokkenluider was en hij daarom recht op bescherming tegen ontslag genoot.
Feiten
In het verpleegtehuis waar werknemer als verzorgende werkte, zou een bewoonster komen te ‘versterven’ door haar geen eten en drinken meer te geven. Aangezien dit tegen de wil van de bewoonster was, wilde werknemer hieraan niet meewerken. Dit heeft hij intern bij zijn werkgever gemeld en extern bij Veilig Thuis.
Om bewijsmateriaal te vergaren heeft werknemer een aantal keer in het elektronisch patiëntendossier van de bewoonster gekeken en enkele stukken naar zichzelf gemaild. Hij was destijds niet meer de verzorger van de betreffende bewoonster. Om die reden werd hij door zijn werkgever op staande voet ontslagen. Werknemer was het niet eens met dit ontslag en deed een beroep op de Wet bescherming klokkenluiders. De rechtbank oordeelde dat het ontslag op staande voet terecht gegeven was. Tegen deze beslissing is werknemer in hoger beroep gegaan.
Oordeel hof
Werknemer heeft volgens het hof zijn medisch geheim geschonden door te kijken in het dossier van de bewoonster en een aantal stukken naar zichzelf te mailen. Toch achtte het hof dit begrijpelijk en oordeelde dat het ontslag op staande voet onterecht was. Werknemer was namelijk klokkenluider omdat hij het vermoeden was dat er een misdrijf werd gepleegd. De werkgever heeft hierbij haar eigen klokkenluidersregeling niet nageleefd.
Conclusie
Volgens het hof had de werkgever geen dringende reden om werknemer op staande voet te ontslaan. Werknemer heeft zich wel schuldig gemaakt aan overtreding van de regels, maar dat deed hij niet uit persoonlijk gewin of nieuwsgierigheid, maar enkel en alleen uit bezorgdheid over de bewoonster. De werkgever dient werknemer daarom een billijke vergoeding van 10.000 euro te betalen en overige vergoedingen van bijna 15.000 euro. Voorts wordt de werkgever veroordeeld tot betaling van de proceskosten.
De Wet bescherming klokkenluiders is aangescherpt en vraagt aanpassingen in uw organisatie indien u ten minste 50 werknemers in dienst heeft. Benieuwd wat de aanpassingen voor u betekenen of heeft u vragen over deze wet? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtadvocaten.
Klik hier voor de volledige uitspraak.