06 jan Ontslag na privé e-mailgebruik: werknemer stuurt bedrijfsgevoelige informatie door
Ontslag na privé e-mailgebruik: werknemer stuurt bedrijfsgevoelige informatie door
Gerechtshof Den Haag 23 juli 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:1167
In deze zaak gaat het om een rechtsgeldig gegeven ontslag op staande voet nadat een zieke werknemer (hierna te noemen: werknemer) e-mails met bedrijfsgevoelige informatie naar zijn privé e-mailadres had doorgestuurd. Hij gaf hierover geen openheid van zaken en weigerde deze e-mails te verwijderen.
Feiten
Op 1 maart 2023 trad werknemer in dienst bij Telepact (hierna te noemen: werkgever) in de functie van Director Operations. Wegens spanningsklachten meldde hij zich op 6 juli 2023 ziek. Enkele uren na zijn ziekmelding stuurde hij vanuit zijn zakelijke e-mailadres ongeveer 50 e-mails, waaronder enkele met bijlagen en bedrijfsgevoelige informatie, naar zijn privé e-mailadres.
Nadat werkgever dit ontdekte stelde hij werknemer op 7 juli 2023 bij brief op non-actief. In deze brief werd werknemer opgeroepen om een week later op kantoor zijn handelswijze te verklaren. Ook werd aangegeven dat ontslag op staande voet zou volgen indien hij niet aan deze oproep zou voldoen.
Verder werd werknemer gesommeerd om de doorgestuurde e-mails en bestanden direct te verwijderen en binnen enkele dagen schriftelijk te verklaren dat deze verwijderd waren en niet gedeeld waren met derden of doorgestuurd naar andere privé e-mailadressen.
Werknemer gaf geen gehoor aan deze oproepen. Als gevolg hiervan werd hij op 11 juli 2023 op staande voet ontslagen. Bij de kantonrechter verloor werknemer zijn zaak en werd hij veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van €17.767 aan werkgever. Werknemer ging tegen dit vonnis in beroep.
Oordeel hof
Werknemer voerde in hoger beroep aan dat de doorgestuurde stukken grotendeels niet strategisch van aard waren en dat concurrenten er geen voordeel mee zouden kunnen behalen. Het hof gaat hier niet in mee.Het hof oordeelde namelijk dat werknemer,na ontvangst van de brief van werkgever, de e-mails onmiddelijk had moeten verwijderen. Bovendien was de situatie tussen werkgever en werknemer op het moment dat de e-mails werden doorgestuurd zodanig dat werknemer er rekening mee hield dat zijn account zou worden geblokkeerd. Werkgever was namelijk al kritisch op het functioneren van werknemer.
Het hof stelt werkgever in het gelijk. Het doorsturen van bedrijfsgevoelige informatie buiten het organisatiebeheer is ernstig verwijtbaar. De ziekte van werknemer bood hiervoor geen rechtvaardiging. Het was aan werknemer om te bewijzen waarom het voor hem onmogelijk was om de bestanden te verwijderen, wat hij niet deed.Omdat de e-mails met bedrijfsgevoelige informatie buiten de controle van de organisatie terecht waren gekomen, verloor werkgever grip op de gegevens. Alleen al het weigeren om de doorgestuurde informatie te verwijderen, vormde volgens het hof voldoende grond voor ontslag op staande voet.
Conclusie
Het niet op verzoek verwijderen van doorgestuurde bedrijfsgevoelige informatie, rechtvaardigt een ontslag op staande voet, zelfs indien een werknemer ziek is.
Dit vonnis benadrukt het belang van vertrouwelijkheid binnen organisaties. Vermoedt u als werkgever dat uw werknemer bedrijfsgevoelige informatie verspreidt of ongeautoriseerd heeft gedeeld? Onze arbeidsrechtadvocaten denken graag met u mee.
Klik hier voor de volledige uitspraak.