Vijandige overname AkzoNobel of niet?

AkzoNobel

Vijandige overname AkzoNobel of niet?

Het Amerikaanse chemieconcern PPG Industries (hierna: PPG) heeft haar pijlen gericht op verfproducent AkzoNobel. Na drie afgewezen biedingen dreigt PPG nu met een vijandige overname .

PPG bood hoge bedragen voor de aandelen AkzoNobel, ver boven de beurskoers. PPG bood uiteindelijk een prijs van EUR 96,75 per aandeel, terwijl de koers van AkzoNobel  rond de EUR 78,– lag. Dat is dus een bod met een enorme waarde, waar aandeelhouders bijzonder veel geld aan zouden verdienen. Toch werd het door de directie van AkzoNobel resoluut afgewezen. Het bestuur van AkzoNobel weigerde zelfs, tot onvrede van veel aandeelhouders, met PPG in overleg te gaan. De vraag is nu, of er een vijandige overname komt.

Tot nu toe heeft PPG ingezet op een vriendelijke overname waarbij ze volgens de regels speelt: het bestuur en de raad van commissarissen werden telkens netjes op de hoogte gebracht van de plannen, zodat de top van AkzoNobel in overleg kon gaan met de aandeelhouders. Bij een vijandig bod zal PPG  AkzoNobel passeren en zich rechtstreeks richten tot de aandeelhouders.

Als dat gebeurt, barst het echte vuurwerk los. Want als PPG de aandeelhouders van AkzoNobel achter zich weet te krijgen, dan wordt het bedrijf zeer kwetsbaar. Wat gaat PPG doen met het bedrijf van AkzoNobel? PPG staat bekend als een bedrijf dat hard en compromisloos is bij overnames en saneringen. AkzoNobel is even groot als PPG. PPG moet zich tot haar nek in de schulden steken om de overname voor elkaar te boksen. Door de overname ontstaat dan een monsterbedrijf met bijna 100.000 werknemers en enorme schulden. De enige manier om uit de schulden te komen, is door flink te herstructureren. Het bestuur van AkzoNobel heeft de steun van het personeel. Er zal bij een vijandige overname dan ook veel onrust ontstaan.

Inmiddels heeft PPG aangegeven van een vijandige overname af te zullen zien. De koers van het aandeel AkozNobel is daarna (relatief) stabiel gebleven, maar het is nog te vroeg om te oordelen. De kans blijft bestaan dat AkzoNobel het zwaar gaat krijgen. Als PPG inderdaad geen vijandig bod uitbrengt  – conform haar berichten in de pers – dan zullen wellicht veel aandeelhouders AkzoNobel de rug toekeren en zal de koers misschien wel ver dalen onder het huidige (8 juni 2017) niveau van EUR 75,55. De geboden EUR 96,75 per aandeel zou dan heel erg ver weg kunnen zijn. Een vriendelijke overname met (werkgelegenheid)garanties zou dan achteraf wel eens de beste optie kunnen blijken te zijn geweest.

Harry Voermans
voermans@sorensenadvocaten.nl