Betasten collega’s geen reden voor ontslag op staande voet

ontslag op staande voet

Betasten collega’s geen reden voor ontslag op staande voet

Onlangs heeft de kantonrechter geoordeeld dat een werkgever niet twee keer dezelfde reden mag gebruiken voor het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst en voor een ontslag op staande voet.

In deze zaak had de werknemer zich misdragen tijdens het nieuwjaarsfeest door de zanger en meerdere vrouwelijke collega’s te betasten. Daarnaast was de werknemer onder invloed van verdovende middelen. Om deze reden heeft de werkgever besloten de arbeidsovereenkomst van de werknemer niet te verlengen en de werknemer niet meer voor werkzaamheden in te plannen. De werkgever heeft de werknemer verzocht om geen contact meer op te nemen met zijn collega’s. Nadat de werknemer drie WhatsApp berichten en bedreigende teksten aan zijn collega’s stuurde, is hij op staande voet ontslagen. Als reden voor dit ontslag noemde de werkgever deze bedreigingen en de gedragingen van de werknemer tijdens het nieuwjaarsfeest. De werknemer verzoekt vernietiging van het ontslag op staande voet en vordert loon.

De kantonrechter oordeelde dat de gedragingen van de werknemer tijdens het nieuwjaarsfeest niet als dringende reden konden worden aangemerkt. Daarnaast oordeelde de kantonrechter dat de werkgever de misdragingen al had meegenomen bij zijn beslissing om de arbeidsovereenkomst niet te verlengen en dat deze misdragingen niet tevens kunnen leiden tot een ontslag op staande voet. Het ontslag op staande voet was daarom niet geldig gegeven. De werkgever moest het loon van de werknemer doorbetalen tot de einddatum van zijn arbeidsovereenkomst.

Kortom, een werkgever moet een goede, nieuwe reden aanvoeren indien hij een werknemer op staande voet wil ontslaan nadat hij reeds heeft aangezegd dat de arbeidsovereenkomst niet zal worden verlengd.

Klik hier voor de uitspraak.

 

 

Karlijn Kapel
kapel@sorensenadvocaten.nl