Terecht op staande voet ontslagen wegens het te laat terugkeren van vakantie

ongeluk

Terecht op staande voet ontslagen wegens het te laat terugkeren van vakantie

Wanneer tijdige terugkeer van vakantie niet mogelijk is, zal werkgever hierover moeten worden geïnformeerd. Dit geldt ook wanneer werknemer pech heeft gekregen met de auto of betrokken is bij een licht ongeval. Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft in deze uitspraak bevestigd dat werknemer terecht op staande voet was ontslagen na ongeoorloofde afwezigheid na vakantie.

Feiten
Werknemer is sinds 1 mei 2008 werkzaam bij werkgever. Werknemer heeft een Poolse nationaliteit en spreekt de Nederlandse taal niet. In oktober 2022 laat werkgever aan werknemers weten dat in 2023 een collectieve vakantiesluiting zal plaatsvinden in de weken 32 en 33. De werknemers kunnen deze vakantie met één week verlengen. Werknemer heeft vakantie aangevraagd voor week 30 tot en met 33. Werkgever wees dit verzoek af wegens grote drukte. Later vond een gesprek plaats, waarbij werknemer toestemming heeft gekregen om vanaf week 30 voor een periode van drie weken met vakantie te gaan. Wel gaf werkgever daarbij expliciet aan dat werknemer in week 33 van maandag tot donderdag weer zal moeten werken.

Op 21 juli 2023 kreeg werknemer een auto-ongeluk terwijl hij onderweg was naar zijn vakantieadres in Polen. Twee dagen later vroeg hij een Poolse collega om werkgever op de hoogte te stellen van het ongeval. Dit deed de Poolse collega. Werknemer haalde zijn auto op bij de garage op 16 augustus op en op 18 augustus is werknemer weer in Nederland. In week 33 (op 14 augustus) heeft werknemer zich niet op werk gemeld. Werknemer heeft aan werkgever niet laten weten dat er problemen waren met zijn auto en dat het lang duurde voor hij deze weer kon ophalen bij de garage. Op 14 augustus liet werkgever schriftelijk aan werknemer weten dat hij nog één laatste kans krijgt om te komen werken en dat als hij hier geen gehoor aan geeft, hij op staande voet zal worden ontslagen. Omdat werknemer zich inderdaad niet meldde op 15 augustus, is hij op staande voet ontslagen.

Kantonrechter
De kantonrechter oordeelde dat het ontslag op staande voet ten onrechte is gegeven.

Hof
Volgens het hof kan het een dringende reden opleveren wanneer werknemer niet op werk verschijnt, terwijl afspraken zijn gemaakt dat werknemer wel zou komen. Bovendien had werkgever al eerder benoemd dat gevolgen waren verbonden aan het niet komen opdagen en het ontslag op staande voet kon daaronder worden begrepen. Werknemer had niet onderzocht of hij op een manier op tijd terug kon reizen naar Nederland. Ook heeft werknemer over de problemen met zijn auto niets aan werkgever laten weten. Zelfs nadat zijn auto beschikbaar was heeft werknemer nog even gewacht met het terugkeren naar Nederland. Het hof oordeelde dat de ongeoorloofde afwezigheid op 15 augustus een dringende reden oplevert en werkgever op 18 augustus terecht ontslag op staande voet heeft gegeven.

Voor de gehele uitspraak klik hier.

Heeft u vragen over latere terugkeer na vakantie? Neem gerust contact op met één van onze arbeidsrechtadvocaten.

 

Yvonne Sørensen
sorensen@sorensenadvocaten.nl