Vrachtwagenchauffeur op staande voet ontslagen vanwege het meenemen van twee blikjes frisdrank

blikje frisdrank

Vrachtwagenchauffeur op staande voet ontslagen vanwege het meenemen van twee blikjes frisdrank

Vrachtwagenchauffeur op staande voet ontslagen

De vrachtwagenchauffeur is op 1 juli 2003 bij de werkgever in dienst getreden. Vanaf 2004 heeft de vrachtwagenchauffeur bijna jaarlijks schriftelijke waarschuwingen ontvangen voor onder andere het zonder toestemming meenemen van goederen van de werkgever, het opzettelijk treuzelen bij het verrichten van werkzaamheden, het te laat inleveren van weekstaten en gevaarlijk rijgedrag. Op 30 juni 2022 heeft de vrachtwagenchauffeur een laatste waarschuwing ontvangen vanwege gevaarlijk rijgedrag met een pallettruck, het niet bereikbaar zijn voor oproepwerkzaamheden en tijdens ziekte en het rijden van onnodig lange routes.

Op 14 november 2022 is de vrachtwagenchauffeur op staande voet ontslagen vanwege het op 11 november 2022 meenemen van twee blikjes frisdrank uit de koelkast van de kantine, die volgens de werkgever niet voor de vrachtwagenchauffeur bestemd waren. De werkgever stelde dat dit incident niet los kan worden gezien van de eerdere schriftelijke waarschuwingen. Dit laatste incident met de twee blikjes frisdrank vormde volgens de werkgever de druppel die de emmer heeft doen overlopen. De vrachtwagenchauffeur verzocht om toekenning van een vergoeding wegens de onregelmatige opzegging en de transitievergoeding.

De vrachtwagenchauffeur betwistte het wegnemen van de blikjes niet, maar gaf aan niet te hebben geweten dat hij die niet mocht pakken. De kantonrechter oordeelde dat het standpunt van de vrachtwagenchauffeur niet geloofwaardig is, aangezien op camerabeelden te zien is dat de vrachtwagenchauffeur de twee blikjes op heimelijke wijze meeneemt. Bovendien staat in het bedrijfsreglement van de werkgever dat blikjes met frisdrank uit de frisdrankautomaat kunnen worden gekocht en wist de vrachtwagenchauffeur dat de betreffende koelkast voor het standplaatspersoneel was bestemd en niet voor de chauffeurs. De kantonrechter oordeelde dat sprake was van zeer onfatsoenlijk gedrag van de vrachtwagenchauffeur.

Dat het meenemen van de twee blikjes een geringe handeling is en de werkgever geen zero tolerance-beleid heeft, staat niet in de weg van een geslaagd ontslag op staande voet. De kantonrechter benadrukte dat de vrachtwagenchauffeur gedurende zijn hele dienstverband al heel veel waarschuwingen heeft gehad voor het zich steeds niet houden aan werkinstructies en hij heeft als kers op de taart een duidelijke laatste waarschuwing gekregen.

De kantonrechter oordeelde dat hier sprake was van de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen en laat het ontslag op staande voet in stand. De verzoeken van de vrachtwagenchauffeur werden afgewezen. De vrachtwagenchauffeur heeft geen recht op een vergoeding.

Voor de gehele uitspraak klik hier.

Vragen over het bovenstaande?

Neem dan contact op met één van de arbeidsrechtadvocaten van Sørensen Advocaten. Bel: 010-2492444

Karlijn Kapel
kapel@sorensenadvocaten.nl