25 mei Corona als smoes voor een stiekeme vakantie: reden voor ontslag op staande voet?
De werknemer had op 24 januari 2022 via een WhatsApp-bericht aan de werkgever meegedeeld: “ik ben positief getest, woensdag weer test staan”. Op 23 en 24 januari 2022 plaatste de dochter van de werknemer een filmpje op social media waarop te zien was dat zij met haar vader op skivakantie in de Franse Alpen was.
Nadat de werknemer op 31 januari 2022 weer op het werk verscheen, gaf de werkgever aan niet meer met hem verder te willen. In een ontslagbrief van diezelfde dag bevestigde de werkgever dat hij de werknemer op staande voet had ontslagen.
De werknemer stelde vervolgens bij een vriendin in Duitsland op bezoek te zijn geweest. De werknemer had voor de vraag naar het bestaan van een coronabesmetting volstaan met het overleggen van een screenshot van een niet-gepersonaliseerde GGD-testafspraak en GGD-uitslag van 28 januari 2022. De werkgever had hierop aangevoerd dat die test “van iedereen kon zijn”. In zijn reactie heeft de werknemer geen stukken, feiten of omstandigheden aangevoerd die erop wezen dat hij inderdaad door de GGD positief getest was op die datum.
De kantonrechter oordeelde dat de werknemer niet de waarheid heeft gesproken over de reden van zijn afwezigheid. De kantonrechter kwam tot de slotsom dat de werknemer eind januari 2022 met zijn dochter op skivakantie in Frankrijk was geweest. Niet was komen vast te staan dat de werknemer een coronabesmetting had doorgemaakt of dat hij er redelijkerwijs van uit had mogen gaan dat hij besmet was. Dit leverde een dringende reden op voor ontslag op staande voet. De werknemer was terecht op staande voet ontslagen.
Voor de gehele uitspraak klik hier.
Vragen over het bovenstaande?
Neem dan contact op met één van de arbeidsrechtadvocaten van Sørensen Advocaten. Bel: 010-2492444