Ontslag op staande voet na plotselinge ziekmelding op tweede kerstdag

afwasser

Ontslag op staande voet na plotselinge ziekmelding op tweede kerstdag

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft recent een uitspraak gedaan waarin een ontslag op staande voet in stand werd gehouden. De zaak betrof een afwasser van een Zeeuwse horecagelegenheid die zich op tweede kerstdag plotseling ziekmeldde en naar huis ging. Dit werd door de werkgever niet geloofd en dit leidde tot ontslag op staande voet.

Feiten

De werknemer werkte sinds 2022 bij de Zeeuwse horecagelegenheid. Op tweede kerstdag meldde hij zich rond 19:00 uur ziek, toevallig net nadat hij zijn kerstgratificatie had ontvangen, waarom hij die dag al meerdere keren had gevraagd. De werknemer beweerde last te hebben van keelpijn en zou niet meer in staat zijn om te werken.

Werkgever beschuldigde hem van het opgeven van een ongeloofwaardige ziekmelding op één van de drukste avonden van het jaar. Het dreigen met ontslag op staande voet bij vertrek heeft de werknemer niet tegengehouden om toch te vertrekken. Althans, de werknemer is zelfs na zijn ontslag direct naar een ander restaurant gegaan om te solliciteren.

Voor de volledige uitspraak klik hier.

Beoordeling

De sollicitatie, gecombineerd met het feit dat de werknemer geen serieuze medische klachten had die zouden hebben geleid tot een ziekmelding, deed de rechter besluiten dat de werknemer niet ongeschikt was om te werken. Keelpijn hoeft niet te betekenen dat iemand niet in staat is arbeid te verrichten. Hoewel de werknemer tijdens de procedure ook verklaarde buik- en borstklachten te hebben gehad, acht de rechter dit onaannemelijk, omdat de werknemer wel in staat zou zijn om direct naar een nieuwe baan te solliciteren.

Kortom: De werknemer heeft redelijke opdrachten geweigerd door zijn werkplek op dat moment te verlaten. Hierdoor heeft hij een onaanvaardbare situatie laten ontstaan en daarmee ernstig verwijtbaar gehandeld. Dit is grond voor een terecht ontslag op staande voet.

De werknemer hoopte terug te kunnen keren naar zijn oude baan en eiste schadevergoeding en achterstallig salaris. In plaats daarvan werd hij veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Heeft u te maken met onacceptabel gedrag van werknemers? We staan u graag te woord. Neem vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtadvocaten.

Yvonne Sørensen
sorensen@sorensenadvocaten.nl