Prinsjesdag 2024 – wat wijzigt er voor de werkgever?

crown 312734 1280

Prinsjesdag 2024 – wat wijzigt er voor de werkgever?

Prinsjesdag 2024 – wat wijzigt er voor de werkgever?

Op dinsdag 17 september 2024 presenteerde de Koning het regeringsbeleid voor het komende jaar. Het programma is gebaseerd op het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Schoof. In dit artikel zetten wij alvast een overzicht van de belangrijkste arbeidsrechtelijke wetsvoorstellen op een rij. Voor werkgevers geldt dat anticiperen op mogelijke veranderingen raadzaam is, maar daadwerkelijke implementatie kan nog even op zich laten wachten.

Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar)

Dit wetsvoorstel is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de vraag wanneer iemand als zelfstandige mag werken en wanneer sprake is van een dienstverband. Een deel van het wetsvoorstel is inmiddels al geschrapt. De Raad van State buigt zich momenteel over het restant. Het is onzeker of de wet nog in zijn huidige vorm zal worden ingevoerd.

Wetsvoorstel meer zekerheid flexwerkers

Dit wetsvoorstel omvat onder meer aanscherping van de ketenregeling, verbetering van de positie van oproep- en uitzendkrachten en een ‘basiscontract’. Middels dit basiscontract wordt het nulurencontract omgezet in een vast contract bij structureel werk. Maar, ook op dit voorstel is veel kritiek geweest en de toekomst ervan is nog onzeker.

Voorstel aanscherping ketenregeling

Momenteel is een werkgever verplicht na drie tijdelijke contracten 6 maanden te wachten met het aanbieden van een nieuw tijdelijk contract in plaats van een vast contract. Het kabinet beoogt deze pauze te verlengen naar 5 jaar.

Wetsvoorstel wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar

Kleine en middelgrote werkgevers zullen vanaf de start van het tweede ziektejaar van een werknemer kunnen kiezen voor re-integratie in het tweede spoor. Dit houdt in dat een werknemer bij een andere werkgever aan de slag gaat, met instemming van de werknemer of na toestemming van het UWV. Hierbij komt de re-integratieverplichting in het eerste spoor te vervallen. Door dit wetsvoorstel krijgt de werkgever eerder duidelijkheid over de mogelijkheid tot vervanging van een zieke werknemer. Het is nog niet bekend of dit voorstel in zijn huidige vorm wordt ingevoerd.

Concurrentiebeding

Er wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving over het concurrentiebeding. Momenteel wordt het beding vaak gebruikt om personeelsverloop tegen te gaan. De aanpassingen zullen onder meer gaan om de duur en het geografische bereik.

Afschaffing compensatie transitievergoeding

Tot 1 juli 2026 ontvangen werkgevers met 25 of meer werknemers compensatie voor de transitievergoeding bij ontslag van werknemer die twee jaar ziek zijn geweest. Deze compensatie gaat na deze datum alleen gelden voor kleine werkgevers met maximaal 50 werknemers in dienst.

Vertrouwenspersoon verplicht

De ingangsdatum van deze regeling is nog onbekend, maar de verwachting is dat bedrijven met tien of meer werknemers verplicht worden om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit kan iemand uit de eigen onderneming zijn, maar ook iemand via een branchevereniging of een arbodienst. Mocht er nog geen vertrouwenspersoon aangewezen zijn, dan is het raadzaam om hierop te anticiperen.

Benieuwd wat de nieuwste ontwikkelingen voor u betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op met één van de arbeidsrechtadvocaten van Sørensen Advocaten. Bel: 010-2492444.

Yvonne Sørensen
sorensen@sorensenadvocaten.nl