Chronische ziekte en sollicitaties: Wat moet je wel en niet melden?

interview 6956089 1280

Chronische ziekte en sollicitaties: Wat moet je wel en niet melden?

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 20 maart 2025, ECLI:NL:GHSHE:2025:747

Een chronisch zieke werknemer is tijdens zijn sollicitatiegesprek niet verplicht om informatie over zijn medische situatie te geven, omdat er geen verband was tussen de chronische ziekte en de functie-eisen. Op 20 maart 2025 oordeelt het gerechtshof ’s-Hertogenbosch dat het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst terecht is afgewezen vanwege een opzegverbod tijdens ziekte.

Feiten

De chronisch zieke werknemer is per 19 augustus 2019 aangesteld als ambtenaar bij de werkgever, waarna zijn ambtenaarschap per 1 januari 2020 van rechtswege is aangepast naar werknemerschap. De chronische zieke werknemer kampt sinds 2011 met chronische psychische klachten. Gedurende het dienstverband is de werknemer herhaaldelijk en gedurende langere perioden ziek geweest als gevolg van zijn chronische psychische aandoeningen. De werknemer heeft zijn werkzaamheden hervat, maar is per 15 juli opnieuw arbeidsongeschikt geraakt.

Drieënhalve maand later heeft de werknemer gesolliciteerd naar de functie van medewerker beveiliging bij de rechtbank. Tijdens de sollicitatiegesprekken, die in november 2023 hebben plaatsgevonden, heeft de werknemer geen melding gemaakt van zijn medische situatie of zijn arbeidsongeschiktheid bij zijn werkgever. De rechtbank ontving het personeelsdossier van de huidige werkgever van de werknemer, waaruit bleek dat er sprake was geweest van arbeidsongeschiktheid van 3 juli tot 27 november 2023. In reactie hierop verklaarde de werknemer dat hij ziek was geweest, maar dat het inmiddels goed met hem ging.

Per 1 januari 2024 trad de werknemer in dienst bij zijn nieuwe werkgever. Twee weken later meldde hij zich ziek. Hij verklaarde zijn medische situatie niet te hebben besproken tijdens het sollicitatiegesprek, omdat hij in het verleden om die reden was afgewezen. In april 2024 diende de werkgever een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in bij de kantonrechter, welk verzoek werd afgewezen. De werkgever stelde hoger beroep in tegen deze beslissing, maar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch bevestigde het oordeel van de kantonrechter en bekrachtigde de bestreden beschikking.

Oordeel

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch bekrachtigde de beschikking van de kantonrechter en wees de verzoeken in hoger beroep af. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch oordeelde dat er geen grond was om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Een belangrijke reden hiervoor is dat er sprake is van een opzegverbod tijdens ziekte dat aan ontbinding in de weg staat. De uitzondering op dit verbod, namelijk dat het ontbindingsverzoek geen verband houdt met de ziekte, achtte het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch niet van toepassing. Het niet melden van de medische situatie tijdens de sollicitatieprocedure stond immers in direct verband met dezelfde medische aandoening die aanleiding gaf tot de arbeidsongeschiktheid.

Daarnaast overwoog het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch dat de werknemer tijdens de sollicitatieprocedure niet verplicht was informatie te verstrekken over zijn medische situatie of arbeidsongeschiktheid. Dit oordeel was gebaseerd op de overweging dat zijn chronische aandoening niet per definitie betekende dat hij niet kon voldoen aan de functie-eisen. Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch benadrukte dat een dergelijke verplichting in strijd zou zijn met de wettelijke bescherming van chronisch zieke werknemers.

De overige verzoeken, zoals het vaststellen van ernstig verwijtbaar handelen, het ontzeggen van loon tijdens ziekte en na het einde van de arbeidsovereenkomst, en de veroordeling tot terugbetaling van proceskosten, werden eveneens afgewezen.

Conclusie

Het arrest benadrukt de bescherming van chronisch zieke werknemers in sollicitatieprocedures en verstevigt de positie van de zieke chronische werknemer. Voor werkgevers is het derhalve van belang te onderkennen dat de informatieplicht van een sollicitant over gezondheid beperkt is tot relevantie voor de functie en dat ziekte in beginsel bescherming biedt tegen ontslag.

Heeft u vragen over een arbeidsongeschikte werknemer en wilt u de juiste stappen ondernemen? Neem dan contact op met één van onze arbeidsrechtadvocaten.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Yvonne Sørensen
sorensen@sorensenadvocaten.nl