Zieke werknemer werkt op vakantie als DJ

music 7238254 1280

Zieke werknemer werkt op vakantie als DJ

Vorige maand heeft de Rechtbank Limburg uitspraak gedaan in een zaak waar een werknemer tijdens ziekte op vakantie ging naar Azië en daar werkzaamheden uitvoerde als DJ. Werkgever heeft hem op staande voet ontslagen.

Feiten

Werknemer is op 1 september 2023 bij werkgever in dienst getreden als kok.  Zijn beroepsopleiding werd bekostigd door de werkgever en hij had een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Op 27 oktober 2023 meldde werknemer aan werkgever dat hij voor een periode van vijf weken (eind januari tot begin maart) niet in Nederland zou zijn. Deze periode wenste hij vakantiedagen op te nemen. Nadat werknemer twee weken later om een bevestiging van deze opname van vakantiedagen vroeg, werd meermaals gesproken over de verlofaanvraag. Werkgever heeft aangegeven geen goedkeuring te kunnen geven voor vijf weken, maar wel voor een kortere periode van drie weken en vijf dagen.

Op 22 december heeft werknemer een schriftelijke waarschuwing ontvangen wegens het te laat komen op werk en het hebben van een onprofessionele en ongemotiveerde houding. Een aantal weken later meldt werknemer zich ziek. Op 26 januari 2024 bezoekt werknemer de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt vast dat sprake is van ziekte en dat werknemer op dat moment een intensieve behandeling volgde.

Op 30 januari 2024 vroeg werkgever aan werknemer of hij nog op vakantie was gegaan. Werknemer antwoordde dat hij ziek was, maar wel het advies van de bedrijfsarts had gekregen om op vakantie te gaan. Daarop antwoordde werkgever dat nog steeds niet duidelijk was of werknemer op vakantie was. Werkgever geeft vervolgens aan dat hij met werknemer wil zitten om een evaluatie in te vullen. Werknemer antwoordde dat de geplande reis in het water is gevallen, dat hij momenteel bij zijn ouders verblijft en dat hij voorlopig niet in staat is om samen te zitten.

Op 5 februari is werknemer toch op vakantie naar Azië gegaan. Werkgever probeerde meerdere keren contact op te nemen met werknemer, maar zonder resultaat. Daarom wees werkgever werknemer schriftelijk op zijn verplichting om mee te werken aan evaluaties en gehoor te geven aan redelijke instructies omtrent de re-integratie. Daarnaast kondigde werkgever een loonstop aan, indien werknemer weer niet meewerkt.

Werknemer gaf aan dat hij volgens de bedrijfsarts maar eenmaal per week contact hoeft te hebben met werkgever. Bovendien stelt werknemer dat hij niet in staat is om samen te gaan zitten omdat hij niet in staat is voor zijn eigen belangen op te komen.

Op 17 februari ontdekte werkgever dat werknemer in Azië als DJ werkt. Werkgever stuurde een e-mail en brief aan werknemer waarin hij laat weten dat het zeer opmerkelijk is dat hij wel kan werken wanneer dit voor eigen rekening is. Ook benoemde werkgever dat werknemer heeft gelogen over dat hij op reis is gegaan. Met deze brief wordt werknemer op staande voet ontslagen.

Beoordeling kantonrechter

De kantonrechter oordeelde dat uit de opmerking “de geplande reis is in het water gevallen” kon worden opgemaakt dat werknemer niet op vakantie was en niet op vakantie zou gaan. Omdat werknemer dit zei twee dagen voordat hij op vakantie ging, kon de enige bedoeling van werknemer zijn om werkgever te laten denken dat hij niet op vakantie zou gaan. Werknemer had vervolgens werkgever op de hoogte moeten stellen toen hij  op vakantie was gegaan en hij om die reden niet samen met werkgever kon zitten. Werknemer heeft echter de schijn gewekt dat hij vanwege zijn intensieve behandeltraject niet met werkgever kon zitten.

Verder oordeelde de kantonrechter dat werknemer zelf mag bepalen hoe hij zijn verlof invult, maar dat hij wel had moeten melden dat zijn geplande reis doorging. De kantonrechter oordeelt dat het feit dat hij tijdens zijn reis werkte als DJ, het onderlinge vertrouwen ernstig heeft geschonden. Bovendien had werknemer niet het intensieve behandeltraject als reden mogen geven waarom hij niet met werkgever kon praten, terwijl dit niet zo was.

De kantonrechter oordeelde ten slotte dat het ontslag onverwijld is gegeven. Op 15 februari 2024 ontdekte werkgever dat werknemer als DJ in Azië werkte en twee dagen later is werknemer op staande voet ontslagen.

De kantonrechter oordeelt dat de werknemer terecht op staande voet is ontslagen.

 

Voor de gehele uitspraak klik hier.

Heeft u vragen over vakantie tijdens ziekte? Neem gerust contact op met onze arbeidsrechtadvocaten.

Yvonne Sørensen
sorensen@sorensenadvocaten.nl