
05 mei Wetsvoorstel ‘Meer zekerheid flexwerkers’ ingediend bij de Tweede Kamer
Dit wetsvoorstel vormt het eerste grote onderdeel van het zogenoemde arbeidsmarktpakket, en heeft als doel de positie van flexwerkers op de arbeidsmarkt te versterken. De beoogde inwerkingtreding is 1 januari 2027, met enkele onderdelen mogelijk al per 1 januari 2026. Drie concrete maatregelen worden voorgesteld.
Afschaffing nulurencontracten
De bekende nulurencontracten verdwijnen en worden vervangen door zogeheten bandbreedtecontracten. In deze contractvorm spreken werkgever en werknemer een minimum- en maximumaantal uren af, waarbij de bandbreedte maximaal 30% mag bedragen. Bij een minimum van 10 uur betekent dit een maximum van 13 uur. Werknemers mogen oproepen boven de maximale grens weigeren. Indien er structureel meer gewerkt wordt dan afgesproken, dan moet de werkgever een contract aanbieden met een hoger aantal uren. Wel geldt er een uitzondering voor jongeren onder de 18 jaar, scholieren en studenten. Zij kunnen nog wel via oproepcontracten werken.
Wijzigingen voor uitzendkrachten
Uitzendkrachten krijgen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als reguliere werknemers, waaronder gelijke beloning en arbeidsvoorwaarden via een aanpassing van artikel 8 Waadi. Ook wordt de zogeheten fasenstructuur in het uitzendwerk aangescherpt. Fase A wordt verkort van 78 weken naar 52 weken. Fase B wordt ingekort naar twee jaar, met maximaal zes contracten. In Fase B hebben uitzendkrachten meer rechten en bescherming. Na Fase B ontvangen zij een contract voor onbepaalde tijd en rechten die gelijk zijn aan die van een werknemer in loondienst. De keten van tijdelijke uitzendkrachten wordt hierdoor beperkt tot drie jaar in plaats van 5,5 jaar.
Aanpassing ketenregeling
Tijdelijke contracten mogen uitsluitend nog worden gebruikt voor werk met een tijdelijk karakter. De huidige onderbrekingstermijn van zes maanden tussen tijdelijke contracten wordt aanzienlijk verlengd naar vijf jaar (60 maanden). hiermee wordt beoogd dat werknemers na een tijdelijk contract sneller een vast dienstverband krijgen. Ook de mogelijkheid om in cao’s uitzonderingen te maken op de ketenregeling wordt beperkt.
Wat betekent dit voor uw onderneming?
Indien dit wetsvoorstel wordt aangenomen door zowel de Tweede als de Eerste Kamer, zullen werkgevers te maken krijgen met ingrijpende wijzigingen in hun personeelsbeleid. Het is daarom raadzaam om arbeidscontracten tijdig tegen het licht te houden en alvast de risico’s en kansen te inventariseren. Onze arbeidsrechtadvocaten adviseren u graag over de te nemen stappen.